Rákmegelőzés: Ezekkel a lépésekkel csökkentheted a kockázatot!
Ma Magyarországon minden negyedik halálesetért valamilyen rák felelős. A keringési rendszert érintő megbetegedések után a rák a második leggyakoribb halálok az országban.
A szakértők szerint egyszerű életmódbeli változtatásokkal minden harmadik daganatos megbetegedés megelőzhető. Íme, mire kell odafigyelni.
Fogyj le!
Magyarországon a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ami azért is veszélyes, merta túlsúly bizonyítottan növeli a nyelőcső, a hasnyálmirigy, a vastagbél, a vese és a pajzsmirigy daganatos megbetegedéseinek kockázatát. Kutatók szerint ennek oka az, hogy a zsírsejtek olyan anyagokat bocsátanak ki, melyek elősegítik a rákos sejtek növekedését.
Mozogj rendszeresen!
A rendszeres fizikai aktivitás csökkenti az elhízást, valamint az olyan hormonok szintjét, mint az ösztrogén vagy inzulin, amelyek összefüggésbe hozhatók a rákkal. A testmozgás emellett segít megelőzni a szívbetegséget és a cukorbetegséget is.
Fogyassz kevesebb vörös húst!
A telített zsírok, feldolgozott-, pácolt- és vörös húsok fogyasztása növeli a vastagbél- és gyomorrák, valamint a prosztatarák egy agresszívebb formájának kockázatát.
Egyél több zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát!
Ezek az élelmiszerek segíthetnek megelőzni a száj-, torok-, légcső- és nyelőcsőrák kockázatát. Ne feledd, hogy a táplálék-kiegészítők és vitamin készítmények nem nyújtják ugyanazokat az előnyöket, mint a teljes értékű élelmiszerek! Naponta legalább 2 és fél csészényi gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani! Különösen hasznos a brokkoli, kelbimbó, káposzta, kelkáposzta és egyéb keresztesvirágú zöldségek, melyek védik a sejteket a rákot okozó DNS-károsodástól! Gyümölcsök közül részesítsd előnyben a bogyósokat, melyekről bizonyított, hogy sejtkárosodást akadályozó, rákellenes anyagot tartalmaznak!
Csökkentsd a cukorbevitelt!
A cukros ételek és italok rengeteg felesleges kalóriát tartalmaznak, növelik az elhízás és gyulladásos megbetegedések, valamint a rák kialakulásának kockázatát.
Használj naptejet!
A nap káros ultraibolya sugárzása bőrrákot okozhat, amely az egyik leggyakoribb rákfajta. Különösen magas a kialakulásának kockázata azoknál, akik sok időt töltenek a napon. A legtöbb eset időben felismerve kezelhető és gyógyítható. A legalább 30-as fényvédő faktorral (SPF) ellátott naptej segít a védekezésben.
Oltasd be magad!
A humán papillómavírus (HPV) gyakran szexuális úton terjed emberről emberre. Évekig élhet a szervezetben anélkül, hogy bármilyen tünetet okozna. Bár leginkább arról ismert, hogy nőknél a méhnyakrákos megbetegedések fő okozója, de a pénisz, a végbélnyílás, a száj és a torok rákos megbetegedését is okozhatja. A hepatitis B elleni oltás a májrákért felelős vírus ellen nyújt védelmet.
Kerüld a dohányzás minden formáját!
Minden egyes alkalommal, mikor beleszívsz a cigarettádba, 250 káros vegyi anyagot juttatsz a szervezetedbe, melyből mintegy 70 bizonyítottan rákot okoz! Nem csak tüdőrákot: a dohányzás 12 különböző rákbetegséggel hozható összefüggésbe, többek között a száj, a torok, a hangszalag, a hasnyálmirigy, a húgyhólyag, a méhnyak és a vese daganatával. Minél előbb szoksz le, annál jobb! Jó, ha tudod, hogy a passzív dohányzás is növelheti a tüdőrák kockázatát.
Csökkentsd az alkoholfogyasztást!
A túlzott alkoholfogyasztás növeli a száj, a gége, a nyelőcső, a máj és a vastagbél rákos megbetegedéseinek kockázatát. A dohányzás tovább növeli számos alkohol okozta rosszindulatú daganatos betegség kockázatát. A férfiaknak maximum napi két egység ital, a nőknek pedig egy javasolt.
Tedd prioritássá a minőségi alvást!
Bár az alvást és a rákot összekötő bizonyítékok még nem erősek, a rossz és elégtelen alvás összefügg a súlygyarapodással, ami rákkockázati tényező.
Kerüld a mérgező vegyi anyagokat!
A rákkeltő vegyi anyagok (karcinogének) károsítják a sejtek DNS-ét, növelik a rák kockázatát. Az azbeszt, a radon és a benzol olyan vegyi anyagok, melyekkel sokan kerülnek érintkezésbe a munkahelyen, míg a gyomirtók, műanyagok és bizonyos háztartási takarítószerek is növelik a kockázatot. Tudd, mi van az általad használt termékekben, és amikor lehet, válassz biztonságosabb alternatívát!
Vegyél részt a szűrővizsgálatokon!
A rendszeres önvizsgálat és rákszűrő vizsgálatok segíthetnek a rosszindulatú daganatok korai stádiumban történő felismerésében. Minél hamarabb észlelik a betegséget, annál hamarabb jutsz hozzá a megfelelő kezeléshez, ami növeli a gyógyulás esélyeit. Kérdezd orvosod, vagy nézd meg itt (szűrővizsgálatok link) hogy mely szűrővizsgálatokon érdemes részt venned!