Gyerekek téli táplálkozása: Hogyan és mivel erősítsd az immunrendszerét?
A gyermekkori felső légúti fertőzések megelőzéséhez fontos, hogy vitaminokban és tápanyagokban gazdag ételeket adjunk gyermekeinknek. Az alábbi élelmiszerek fogyasztása segít erősíteni az immunrendszert és csökkenti a betegségek kockázatát.
A gyerekek immunrendszerének erősítéséhez fontos, hogy minél több időt töltsenek a friss levegőn és sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak, melyek tele vannak kalciummal, vassal és egyéb vitaminokkal. Szerencsére ezeket színes saláták, vagy turmix formájában könnyű megszerettetni velük. A megfelelő C-vitamin ellátottság érdekében helyi és szezonális gyümölcsöket és zöldségeket válassz!
Gyümölcs – A legjobb nassolnivaló
A lédús, édes, alacsony kalóriatartalmú és kiváló C-vitamin-forrásnak számító gyümölcsök tökéletes nassolnivalók. A citrusfélék, alma és körte rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, csökkenti a megfázás, a köhögés és az orrfolyás előfordulását, emellett az emésztésre is jótékony hatással van. A cukros, készen kapható gyümölcslevek helyett adj friss gyümölcsöt a gyerkőcnek, vagy készítsetek közösen friss gyümölcslevet ezekből!
Zöldség – Változatos vitaminbomba
Az olyan, természetesen édes zöldségeket, mint a sütőtök vagy édesburgonya szinte minden gyerek szereti! Ezek lágy és gazdag ízük miatt krémlevesként, püréként, tésztához adva vagy sütőben sütve is igazi téli kedvencek! Kitűnő rost-, A-vitamin- és káliumforrásnak számítanak, valamint béta-karotinban is gazdagok.
Ne maradjon ki az ugyancsak immunerősítő cékla, melyet turmixban, salátában is elbújtathatsz, valamint a karfiol. Ez utóbbi C- és K-vitaminban, valamint folátban és rostban is gazdag, így segíti az egészséges immunrendszer és csontok fejlődését. Ha gyermeked idegenkedik a fogyasztásától, próbálj meg karfiol "rizst" készíteni egy konyhai robotgép segítségével, és azt hozzáadni a pörkölthöz.
Jótékony bacik a tejtermékekben
A bélflóra egészségének megőrzésében, így az immunrendszer erősítésében is fontos szerepet játszanak a probiotikumok. Ezek kitűnő természetes forrása az élőflórás joghurt és kefír. Válassz alacsony zsírtartalmú és kevés cukrot tartalmazó natúr terméket, melyet otthon friss gyümölccsel gazdagíthatsz!
A tej kiváló kalcium-, D-vitamin- és fehérjeforrás, valamint tele van B-vitaminnal, ami nélkülözhetetlen az agy fejlődéséhez. Életkortól függően - hacsak nincs tejallergiája - a legtöbb gyereknek napi 2–4 pohár tej fogyasztása ajánlott, különösen akkor, ha nem eszik vagy iszik más magas kalciumtartalmú ételt.
D-vitaminpótlás
A tojás nemcsak nagyszerű fehérjeforrás, vasat és D-vitamint tartalmaz, ami különösen fontos télen a fertőzések megelőzéséhez. Mivel táplálékkal nem tudunk elegendő D-vitamint a szervezetbe juttatni, különösen télen fontos annak pótlása. A D-vitamin-bevitel biztonságos felső határa 1-3 éves kor között 2500 egység (62,5 mikrogramm), 4-8 év között 3000 egység (75 mikrogramm), a többi korosztály esetében pedig 4000 egység (100 mikrogramm) naponta.
A halak szintén kiváló forrásai a D-vitaminnak, emellett a bennük található omega-3 zsírsavak és aminosavak fontosak a gyerekek mentális fejlődéséhez és a hangulatszabályozásban is szerepet játszanak.
Fontos a higiénia
Bár az immunrendszer erősödhet némi baktérium jelenlététől, szülőként fontos megtanítanod az alapvető higiéniai szabályokat, hogy elkerüljétek a cseppfertőzéssel terjedő betegségeket. Szoktasd rá gyermeked a rendszeres és alapos kézmosásra, arra, hogy ne nyúlkáljon a szájába, valamint, hogy tartson távolságot a náthás, tüsszögő vagy köhögő gyerekektől.